ketamin

Ketamin, kaos och Musks dans på demokratins grav

Medan demokratin kämpar för sin överlevnad har en datorspelsälskande och ketaminmissbrukande techmiljardär formell makt över USA:s statsapparat. Detta är inte science fiction – utan verkligheten 2025.

Någonstans i en lyxig Texasbunker sitter världens rikaste man och spelar Diablo IV medan han käkar receptbelagt ketamin och twittrar om att störta den brittiska regeringen.

Detta är inte början på en dålig sci-fi-roman, utan verkligheten år 2025.

När jag först läste om Elon Musks senaste eskapader trodde jag att någon hade hackat nyhetssajterna. Men icke. I dagens Amerika kan en man som öppet erkänner att han regelbundet käkar ketamin utses till chef för en regeringsavdelning.

Techkejsarens nya datorspel

Samme man tillbringar tydligen så mycket tid med att spela datorspel att det väcker misstänksamhet hos till och med de mest luttrade gamers.

”Det är som att sitta framför datorn hela dagen, varje dag”, säger en av dem.

Detta medan Musk driver sex bolag och försöker störta demokratiskt valda regeringar i Europa.

CV:t som skulle knäcka fiktionen

Dags att skärskåda denna galenskap i all sin prakt. I nuläget är Musk:

Hade detta varit handlingen i en roman skulle förlagen ha kastat manuskriptet i soptunnan för att det var för osannolikt.

Technofeudalismens dubbeleggade svärd

Låt oss för ett ögonblick ta en paus från denna nedstigning i galenskapen för ett kort, och motvilligt, ögonblick av erkännande. Den ketamindrivna techkejsaren har inte bara spelat spel och twittrat konspirationer, utan även stöpt om vår fysiska värld.

Tesla förvandlade elbilar från miljökrigarnas våta dröm till Silicon Valleys statusmarkör.

SpaceX fick raketuppskjutningar att framstå som lika vardagliga som att posta en meme.

Neuralink lovar oss att kunna styra datorer med våra tankar (vad skulle möjligtvis kunna gå fel där?).

Här kommer slutklämmen som borde hålla dig vaken om nätterna: Vi har överlämnat nycklarna till mänsklighetens framtid till en man som delar sin tid mellan att driva sex bolag och jaga legendariska lootdrops.

Romarna var åtminstone anständiga nog att låta kejsaren genomgå en sinnesundersökning. Vi slänger bara ett öga på hans följarantal.

Vansinnets normalisering

Musks uppenbart maniska beteende är inte det mest skrämmande, utan normaliseringen av det.

När världens rikaste man skryter om sitt ketaminmissbruk i en intervju, avfärdas det hela som en excentrisk detalj.

När han tillbringar veckor med att nå toppen i ett datorspel medan han driver bolag värda hundratals miljarder dollar, höjer ingen på ögonbrynen.

När han öppet försöker destabilisera demokratiska regeringar genom sitt sociala medieimperium, betraktas det som bara ännu en dag på jobbet.

Demokrati vs demonslakt.

Silicon Valleys nya romarrike

Här måste vi påminna oss om historien. Varje gång för mycket makt har koncentrerats i för få händer har det slutat i katastrof.

Skillnaden är att dagens oligarker inte behöver arméer – de har data.

De behöver inte våld – de har algoritmer.

De behöver inte propaganda – de har ”innehållsmodereringspolicys”.

Mark Zuckerberg, som tidigare låtsades vara en motpol till Musk, följer nu i hans fotspår med en miljondonation till Donald Trumps installationsfond, samtidigt som han flyttar personal till Texas för att ”motverka partiskhet”.

Det är som att bevittna Caligula och Nero samarbeta om ett startup-bolag.

Öronbedövande passivitet

Här står vi – paralyserade av absurditeten.

Europeiska ledare uttrycker ”oro” över Musks försök att destabilisera deras demokratier.

Tyska politiker är ”bekymrade” över hans stöd för AfD.

Brittiske Labourledaren Keir Starmer säger att ”en gräns har överskridits”.

Men vad gör de? Ingenting – för vad kan de ens göra mot en man som kontrollerar ett av världens största sociala nätverk och har den återvalde amerikanske presidentens öra?

Spelar bort demokratin

Samtidigt som Musk stoltserar med sina Diablo IV-prestationer och ketaminsessioner bygger techmiljardären och hans gelikar en ny världsordning, där demokrati bara är en innehållspolicy som kan ändras med ett knapptryck.

Där regeringar kan destabiliseras genom hashtags.

Där miljarder människors verklighetsuppfattning kan manipuleras av AI-system som kontrolleras av män som är för upptagna med att spela videospel för att inse (eller bry sig om) konsekvenserna.

Låter jag paranoid? Vid det här laget borde alla vara det. Paranoia är nämligen den enda rationella reaktionen på du sköna nya värld som växer fram.

En tyst kupp

Vi har accepterat det absurda som det nya normala.

Vi scrollar förbi nyheter om demokratidestabiliserande techmiljardärer som om de vore väderleksrapporter. Vi har blivit så vana vid galenskapen att vi inte längre ser den.

Medan vi distraheras av Musks senaste Twitterutbrott och spelprestationer, medan vi skakar på huvudet åt hans ketaminbekännelser, fortsätter den tysta kuppen.

Bit för bit monteras demokratin ner, inte genom våld eller revolution, utan genom algoritmer, innehållsmoderering och strategiskt placerade inlägg.

Må gudarna hjälpa oss alla.