USA:s ungdomar flyr TikTok-förbudet i panik – rakt in i famnen på nästa kinesiska övervakningsapp.
Det är en märklig tid vi lever i när amerikanska tonåringar protesterar mot övervakning genom att frivilligt överlämna sina data rakt i händerna på kinesiska underrättelsetjänsten.
Bara dagar före USA:s förbud mot appen träder i kraft strömmar den stora massan av ”TikTok-refugees” som lämlar till RedNote – en app vars namn låter som en bortglömd kommunistisk propagandapamflett från kulturrevolutionen.
1984 – fast med amerikanska värderingar
Detta handlar inte om nationell säkerhet. Det har det aldrig gjort.
Det handlar om vem som ska få övervaka, manipulera och profitera på de 170 miljoner amerikaner som tillbringar sina liv scrollandes genom ändlösa strömmar av ”veckans challenge” och konspirationsteorier.
När kongressen röstade igenom ”Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act” (ett namn som får en att längta tillbaka till den relativa subtiliteten hos PATRIOT Act) var det med en rörande enighet mellan partigränserna.
Demokrater och republikaner, förenade i sin övertygelse om att amerikansk övervakning är moraliskt överlägsen kinesisk sådan. För patriotismens skull, förstås.
Amerikanska drömmen i kinesisk förpackning
Men vänta lite – vem är det som i elfte timmen dyker upp som den amerikanska digitala suveränitetens potentiella räddare i nöden?
Ingen mindre än Elon Musk, mannen vars största fabrik ligger i… Shanghai.
Vars företag är beroende av… kinesiska batterimineraler.
Vars förmögenhet är intimt sammankopplad med… det kinesiska kommunistpartiet.
[FAKTARUTA: Antal gånger Musk har kritiserat Kina: 0. Antal gånger han har kritiserat amerikanska myndigheter: 14 322]
Ormen mönstrar sitt byte
Samtidigt som denna digitala teater utspelar sig, passar Mark Zuckerberg på att göra det enda logiska: avskaffa faktakollen på sina plattformar.
Timing är allt – och när alla är upptagna med att skrika om kinesisk desinformation kan man lika gärna öppna slussarna för den hemmabryggda varianten.
”Vi tror på yttrandefrihet”, säger Metas vd med en röst som låter misstänkt lik en AI-genererad version av Ronald Reagan.
Samtidigt förbereder Zucks techgigant att svälja TikToks marknadsandel som en pyton som just upptäckt att granngrodans terrarium står öppet.
Den stora flykten (till ingenstans)
Det verkligt fascinerande är användarnas reaktion.
I stället för att fly till etablerade amerikanska plattformar väljer de att självmant emigrera till RedNote, en app så kinesisk att dess gränssnitt fortfarande till stor del är på mandarin.
Det är som att protestera mot McDonalds genom att äta på Panda Express.
”Jag skulle hellre stirra på ett språk jag inte förstår än att använda något Zuckerberg äger”, förklarar en användare i en video som fått 24 000 likes på RedNote.
Det finns en viss poetisk rättvisa i det hela – som att välja mellan att bli övervakad av någon som åtminstone är ärlig med sina intentioner.
Järnridåns återkomst – nu i fickformat
Någonstans i ett kontrollrum i Peking sitter säkert en analytiker och skrattar så tårarna rinner. Inte för att de kommer åt mer data – de hade ju redan tillgång till allt via de kinesisktillverkade hårdvaruchipen i våra telefoner.
Utan för att folk är så förutsägbart amerikanska i sin protest.
Medan kongressen debatterar nationell säkerhet och politikerna tävlar om vem som kan låta mest hökaktig mot Kina, har den verkliga maktkampen redan avgjorts.
Den vanns varken av Peking eller Washington, utan av de techjättar som spelar båda sidor mot mitten.
Så här sitter vi och bevittnar hur den digitala järnridån faller ännu en gång – fast inte mellan öst och väst, utan mellan olika övervakningskapitalistiska imperier.
Samtliga av dem har samma mål – att äga våra digitala själar.